Museus: Den Gamle By

La vella ciutat, Den Gamle By en danès, és un museu a l'aire lliure que consisteix en 75 edificis històrics provinents de fins 20 ciutats i pobles de tot Dinamarca. El museu va obrir les seves portes per primera vegada el 1914 com el primer museu a l'aire lliure de la seva classe.
Els edificis del museu s'organitzen com en un petit poble de cases amb estructuas de fusta. Els edificis van ser originalment construïts entre 1550 i 1800, i durant el principi del segle XX es van traslladar a Århus. Al llarg del següent lustre es van anar afegint més edificis donats per diferents pobles i ciutats. Existeixen multitud d'habitacions, cuines, botigues, jardins històrics, una oficina de correus, una duana, una escola i un teatre.

El poble és en si és la gran atracció, ja que la majoría dels edificis estan oberts al públic; les habitacions estan decorades; en el seu estat original o bé organitzades a grans sales d'exposició amb temes diversos. Depenent de l'època de l'any hi ha més empleats del museu treballant com a actors representant la vida típica d'un poble, a la ferreria, el mercat, etc.

La història de la ciutat vella comença amb l'antiga mansió en desús de l'alcade d'Aarhus, la qual anava a ser demolida però Peter Holm va poder rescatar-la i traslladar-la per obrir-la com un museu el 1914. En 1923 Peter Holm es va assabentar que una gran mansió de 8 edificis anava a ser demolida a Aalborg i va aconseguir els fons necessaris per portar-la-hi a Aarhus. Els anys següents es van afegir estructures de 20 ciutats i pobles diferents. Al mateix temps que augmentava el nombre d'edificis ho feia el nombre de mobles, eines, etc. També s'han donat grans col·leccions de robes, joguines, ceràmica i vaixelles de plata.

La ciutat museu es troba a uns 15 minuts caminant des del centre de la ciutat. L'entrada al recinte val al voltant de 12 euros (90 corones) encara que hi ha descomptes per estudiant i grup.

Wikipedia [en anglès].
Pàgina oficial de Den Gamle ByP [en anglès i danès].
Turisme d'Aarhus.
Fotos a Panoramio.